What about Tai Chi?

De meeste mensen kennen tai chi van de beelden uit China van langzaam bewegende mensen in het park of op het plein. Van origine is tai chi een vechtsport (internal martial art). De kwaliteit van tai chi is gelegen in de training van het brein en het helen van ons lichaam.

Als we ons bedreigd voelen worden reflexen van vechten of vluchten geactiveerd, zowel in het brein als in het lichaam. Deze reflexen komen vanuit ons ‘reptielenbrein’  en leiden tot ongecontroleerde bewegingen en reacties. In de tai chi trainen we ons reptielenbrein om rustig en alert te blijven. Naast vechten en vluchten ontstaat daardoor een derde mogelijkheid: De staat van zijn die we tai chi noemen en die zich bevindt in het middengebied tussen vechten en vluchten.

Het is opvallend dat veel mensen beginnen met tai chi omdat ze blessures of beperkingen hebben. Ze kunnen andere (vecht)sporten niet (meer) beoefenen. De klachten variëren van knieblessures tot artrose. Het mooie is dat deze mensen na een aantal jaar oefenen steeds minder last hebben van hun klachten zonder dat ze daar specifiek op hebben geoefend.

Mensen vertellen verrast dat ze, zonder dat ze er erg in hebben na een aantal jaren trainen bewegingen kunnen maken die ze daarvoor niet voor mogelijk hadden gehouden. Het beoefenen van tai chi maakt het lichaam zachter waardoor het in balans komt.

Door te leren bewegen vanuit ontspanning ontstaat er ruimte in de gewrichten. De subtiele aandacht voor de bewegingen van lichaam als totaal systeem en de zachtheid waarmee er wordt geoefend maken dat het lichaam terugkeert naar een natuurlijk evenwicht. Dit kost tijd maar geen moeite.

Het principe van zachtheid en het trainen van het lichaam als geheel maakt dat iedereen tai chi kan doen. In de lessen wordt naast zachtheid aandacht besteed aanleren van principes als rechtop staan, verbonden bewegen vanuit ontspanning, evenwicht/balans, bewegen in harmonie met de zwaartekracht en het onderscheiden van complementaire krachten (yin en yang).

Tai chi is een plezierige, moeiteloze manier van bewegen en oefenen. Het is leuk om te doen want er is geen druk tot presteren. Mensen ervaren de les vaak als een verademing, niks moet en alles is goed als je maar weet wat je doet. Na afloop van de les ervaren mensen ruimte en rust en ze geven aan zich energieker te voelen.

In de lessen oefenen we een vaste serie van bewegingen (de vorm genaamd) waarbij we de toepassing van elke beweging onderzoeken. Dat doen we o.a. door met een partner te oefenen en vanuit zachtheid te onderzoeken wat bewegen in tai chi is en wat er in het lichaam gebeurt. We helpen elkaar om de bewegingen beter te leren kennen en te verbeteren. We spelen met de zwaartekracht en het lichaam (op een zachte manier) zoals kinderen dat doen als ze stoeien, klimmen en klauteren. Dat maakt de les luchtig en leuk.

Tai chi is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar een andere manier van bewegen anders dan het gebruikelijk trainen van de spieren dat we kennen in de meeste sporten. Zin om een keer mee te doen? Meld je aan voor een proefles!

Arnoud Berkel

M  0647900232
E   Arnoud@EnjoyAmersfoort.nl
I    www.EnjoyAmersfoort.nl
Leslocatie: Balansboerderij Het Derde Erf,  Birkstraat 125 Soest (aan de rand van Amersfoort)