Hypnotherapie

Hypnose tijdens de therapie.…..zweverig?
Helaas associëren veel mensen het begrip hypnose met het beladen fenomeen van ‘toneelhypnose’. Vrijwel allemaal kennen we de verhalen over toneelhypnose, of zijn we wel eens bij een voorstelling geweest waarin je mensen de vreemdste dingen ziet doen. Een ander wijdverbreid misverstand is dat mensen onder hypnose dingen kunnen doen die ze normaal nooit voor elkaar zouden krijgen. In plaats van hypnose spreek ik daarom liever van ‘trance’ omdat de associatie met toneelhypnose, in mijn visie, het therapeutisch werken met hypnose tekort doet.

Meer dan alleen hypnose.... Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij trance gebruikt wordt in combinatie met verschillende therapeutische technieken. Hypnose is dus geen opzienbarend verschijnsel, maar niet meer en niet minder dan een toestand van geconcentreerde aandacht waarbij je op een ontspannen manier bewust met je eigen gedachten en gevoelens bezig bent. Hoewel de trance toestand gezond is voor lichaam en geest, is zij op zichzelf geen therapie. Het is slechts een ‘gereedschap’ om therapeutische technieken en methoden effectief uit te voeren. Tijdens een sessie blijf je bewust en alert. Je houdt volledig controle over wat er gebeurt en je blijft continu in contact met de werkelijkheid.

"Hypnose is een toestand waarin je jezelf zover laat gaan in een
doelgerichte dagdroom, dat je jezelf losmaakt van je uitwendige
omgeving en opgaat in je innerlijke werkelijkheid."
Araoz

Is trance altijd nodig?
"Nee, het is niet altijd nodig om tijdens een sessie in een trancetoestand te zijn. Bij een aantal vormen zoals gesprekstherapie, NLP en RET is het heel goed mogelijk om in een gesprek tot een goede oplossing te komen. Als blijkt dat het moeilijk is om bij de kern van een probleem te komen doordat je ‘vast’ zit in je denken dan kan trance alsnog als hulpmiddel ingezet worden."

Hoe werkt hypnotherapie?
Hypnotherapie geeft duidelijkheid over jezelf, je gedachten, gevoelens en gedrag. Onder deskundige en respectvolle begeleiding van de hypnotherapeut pak je samen de oorzaak van je problemen aan. Samen bekijken wij je levensgeschiedenis en ervaringen. Je krijgt inzicht in hoe je bepaalde strategieën hebt ontwikkeld en hoe overtuigingen zijn ontstaan. Bepaalde gedachtepatronen kun je aanpakken en waar nodig veranderen. Je krijgt inzicht in dat wat je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Hierdoor kan heling van de ziel ontstaan, wat direct invloed heeft op je leven in het hier en nu. Je kunt meer jezelf zijn, beter voor je mening uitkomen en volgen wat het gevoel je ingeeft, zonder dat je hierbij een stuk nuchterheid hoeft te verliezen. Het grote voordeel van werken met hypnotherapie is dat de oplossing van problemen altijd door de cliënt (in zich)zelf gevonden kan worden!

Hypnotherapie brengt je dichter bij jezelf en bij wie je werkelijk bent!

Regressietherapie
Regressie betekent letterlijk teruggaan. Als je in regressie gaat, ga je dus letterlijk terug in de tijd naar het moment dat jouw probleem, pijn of gedrag is ontstaan. Je leert dan door kijken naar of herbeleving van die situatie, waar en hoe overtuigingen zijn ontstaan. Je leert waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt die je misschien anders had willen doen. Vaak is een deel van ons letterlijk blijven steken in die situatie en is het alsof dat deel in ons stil is gaan staan. Door opnieuw te kijken of in contact te komen met die situatie en de persoon die jij op dat moment was, kun je alles weer in beweging zetten. Door bewust onderscheid te maken tussen toen en nu, kun je bewust gaan kiezen voor nieuwe oplossingen en nieuw gedrag.

Integrale psychosociale therapie
Liever geen hypnotherapie? Geen probleem, werken met trance is zeer effectief maar er zijn andere manieren om aan jouw hulpvraag te werken. Als therapeut ben ik breed opgeleid zodat ik diverse methoden en technieken kan toepassen en integreren zodat ik jou optimaal kan begeleiden.

Wil je meer weten? Neem vandaag de eerste stap!

Ben jij (bewust of onbewust) op zoek naar een hypnotherapeut in Amersfoort die jou kan helpen bij de problemen die jij ervaart? Of heb je een vraag over hypnotherapie of andere therapieën? Bel me dan of stuur mij een e-mail. Ik kan je vast verder helpen!